Αποτέφρωση

Τα τελευταία χρόνια, το Γραφείο Τελετών Σπύρος Οικονομόπουλος με έδρα τον Πειραιά αναλαμβάνει αποτεφρώσεις με χαμηλό κόστος, συνέπεια, υπευθυνότητα και σεβασμό στις επιθυμίες του εκλιπόντος

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Ιστορία

Παρ’ ότι πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί μια μοντέρνα τάση, η αποτέφρωση έχει ρίζες στο μακρινό παρελθόν – και συγκεκριμένα στον 11o αιώνα π.Χ. Αφού εγκαταλείφθηκε για κάποιους αιώνες, εμφανίστηκε ξανά στη Γαλλία με το ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης (1789).

Στη σύγχρονη Ελλάδα, το θέμα της καύσης νεκρών τέθηκε για πρώτη φορά στα 1987. Μετά από διάφορα μπρος-πίσω, συζητήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, καθιερώθηκε ως μια νόμιμη και θεσμοθετημένη επιλογή. Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα άνοιξε στη Ριτσώνα Εύβοιας το 2019.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ένα συχνό φαινόμενο ήταν ο εκπατρισμός του εκλιπόντος σε γειτονικές χώρες για καύση – μια διαδικασία αρκετά πολύπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή.

Η αποτέφρωση είναι η διαδικασία καύσης της σορού των νεκρών. Τις περισσότερες φορές επιλέγεται από τον ίδιο τον εκλιπόντα όσο ακόμα βρίσκεται εν ζωή, ενώ σπανιότερα μπορεί να επιλεγεί από τους οικείους του μετά το θάνατό του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ – ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαχείριση της τέφρας

Μετά την καύση, το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα Εύβοιας, που είναι και το μοναδικό αποτεφρωτήριο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, παρέχει τις εξής επιλογές:

  • Ταφή της τέφρας στον κήπο του ΚΑΝ (Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών).
  • Φύλαξη της τέφρας σε τεφροδόχο εντός των εγκαταστάσεων
  • Διασπορά της τέφρας στον κήπου του ΚΑΝ.

 

Από εκεί και πέρα, εκτός των εγκαταστάσεων, υπάρχει η επιλογή της διασποράς της τέφρας στον αέρα, ή και της ταφής στη φύση, σε συγκεκριμένο σημείο, κατόπιν υπόδειξης της οικογένειας.

Τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία της αποτέφρωσης, το ΚΑΝ μπορεί να παρέχει στους παρευρισκόμενους πλήρες γεύμα, ή καφέ, καθώς και βιντεοπροβολή αφιερώματος ή/και φωτογραφικού υλικού του εκλιπόντος.

Το κόστος της αποτέφρωσης είναι γενικά χαμηλό, ωστόσο εξαρτάται από τις επιπλέον επιλογές που θα κάνει η οικογένεια (στολισμός, παράθεση γεύματος, διασπορά τέφρας κλπ.).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ – ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς γίνεται

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο από αυτά έχουμε την καύση της σορού και στο δεύτερο πραγματοποιείται η επεξεργασία των στερεών υπολειμμάτων της αποτέφρωσης.

Αφού τοποθετηθεί σε ένα αμιγώς ξύλινο φέρετρο, η σορός εισάγεται στον αποτεφρωτήρα, όπου πραγματοποιείται η καύση της, σε υψηλή θερμοκρασία.

Στο επόμενο στάδιο, τα υπολείμματα των οστών μπαίνουν μέσα σε έναν ηλεκτρικό κονιορτοποιητή, όπου θρυμματίζονται και μετατρέπονται σε σκόνη. Στη συνέχεια, η τέφρα και η σκόνη αυτή τοποθετούνται σε ένα ειδικό δοχείο που ονομάζεται τεφροδόχος.

Η τεφροδόχος παραδίδεται στην οικογένεια του εκλιπόντος εντός δύο ωρών, όταν πια η θερμοκρασία του δοχείου έχει κατέβει σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ – ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί να επιλέξει κάποιος την αποτέφρωση

Η καύση μπορεί να επιλεχθεί για ιδεολογικούς λόγους, ή καθαρά ως μία προτίμηση που στέκεται πλάι στις παραδοσιακές συνήθειες. Γεγονός είναι ότι συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, με κυριότερα τα παρακάτω:

^

Απαλλάσσει την οικογένεια από την εκταφή, τη θέα των οστών ή της αποσύνθεσης της σορού

^

Απαλλάσσει την οικογένεια από τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης τάφου

^

Δεν επιβαρύνει τα νεκροταφεία, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορεσμένα.

Άμεση ανταπόκριση

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Ορισμός προσώπου

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει την επιλογή του να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αυτό γίνεται με την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στο ΚΑΝ, αλλά και τον ορισμό του προσώπου που θα αναλάβει να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη επιθυμία. Η σχετική δήλωση πραγματοποιείται μέσω συμβολαιογράφου και εκτελείται υποχρεωτικά, δηλαδή ανεξάρτητα από τις τυχόν αντιρρήσεις που μπορεί να προβάλλουν οι οικείοι του εκλιπόντος.

Σε περίπτωση που η απόφαση της καύσης ληφθεί από τους οικείους του εκλιπόντος (μετά θάνατον), στα απαραίτητα δικαιολογητικά προστίθεται ένα αντίγραφο του Ιατροδικαστικού Πιστοποιητικού προς διενέργεια αποτέφρωσης.

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Ο ρόλος των γραφείων τελετών

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές κηδείες, η διαδικασία της αποτέφρωσης ξεκινάει με ανάθεση σε γραφείο τελετών. Το γραφείο έρχεται σε επικοινωνία με το αποτεφρωτήριο και ρυθμίζει τη διαδικασία της καύσης, επιλέγοντας ημερομηνία, ώρα και τις λεπτομέρειες της τελετής, πάντα σε συνεννόηση με τις υποδείξεις των συγγενών.

Ο ρόλος των γραφείων τελετών

Ο ρόλος των γραφείων τελετών

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Ο ρόλος των γραφείων τελετών

Το γραφείο μας φροντίζει τους αγαπημένους σας ανθρώπους, έτσι ώστε η ύστερη εικόνα τους να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελευταία όμορφη ανάμνηση που έχετε από αυτούς.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές κηδείες, η διαδικασία της αποτέφρωσης ξεκινάει με ανάθεση σε γραφείο τελετών. Το γραφείο έρχεται σε επικοινωνία με το αποτεφρωτήριο και ρυθμίζει τη διαδικασία της καύσης, επιλέγοντας ημερομηνία, ώρα και τις λεπτομέρειες της τελετής, πάντα σε συνεννόηση με τις υποδείξεις των συγγενών.

Η στάση της εκκλησίας

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Η στάση της εκκλησίας

Παρ’ ότι τυπικά η Ιερά Σύνοδος δεν έχει αναγνωρίσει την αποτέφρωση ως διαδικασία, υπάρχουν ιερωμένοι οι οποίοι δέχονται να αναλάβουν τη θρησκευτική τελετή της (τρισάγιο), η οποία οργανώνεται από το γραφείο τελετών και τους οικείους του εκλιπόντος, στην Αίθουσα Αποχαιρετισμού του ΚΑΝ. Ασφαλώς, υπάρχει πάντα και η επιλογή της πολιτικής τελετής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απευθυνθείτε στο Γραφείο Τελετών Σπύρος Οικονομόπουλος με έδρα τον Πειραιά για να εκτελέσει τις επιθυμίες σας με συνέπεια, διακριτικότητα και σεβασμό..